# Dag van de operatie

Normaal gesproken wordt u rond 7:00 uur ’s ochtends door een verpleegkundige naar de voorbereidingskamer van het operatiecomplex op de 6e etage gebracht. Er zijn een aantal operatietechnieken waarbij een donornier verwijderd kan worden. Deze zullen hieronder uitgelegd worden. De technieken die gebruikt worden om uw nier te verwijderen worden hieronder toegelicht.

OK

# Laparoscopie (kijkoperatie)

De operatie gebeurt onder algehele narcose en duurt gemiddeld tussen de 2-3 uur. Hierbij ligt de nierdonor op zijn/haar zijde op de operatietafel. Tijdens de laparoscopische operatie, ook wel kijkoperatie genoemd, wordt de nier vrij gelegd met behulp van instrumenten via openingen in de buikwand zonder de spierlagen te beschadigen. Uiteindelijk wordt de nier via een kleine snede (ongeveer 8-10 cm) boven het schaambeen uitgenomen.

lapdonor

In dit filmpje van het Erasmus MC ziet u hoe een donor zijn nier doneert via laparoscopie. Let op: dit filmpje bevat expliciete beelden van een operatie. Bekijk de video.

# Hand-geassisteerde laparoscopie

Deze methode is grotendeels gelijk aan de volledige laparoscopische procedure. Het verschil is dat de chirurg zijn hand gebruikt om de nier vrij te leggen en te verwijderen. Het voordeel van deze methode is dat er in sommige gevallen betere controle over het operatiegebied kan zijn. Via dit filmpje kunt u zien hoe een donor zijn nier doneert via de hand-geassisteerde techniek. Ook hier bevat het filmpje expliciete beelden van een operatie. Bekijk de video.

# Robot-geassisteerde laparoscopie

Ook deze methode is gelijk aan de puur laparoscopische techniek met als belangrijkste verschillen dat de chirurg zittend achter een console 3D-zicht heeft en de toegenomen bewegingsvrijheid van de robot instrumenten (Da Vinci Surgical System) hetgeen een meerwaarde kan hebben voor het verwijderen van uw nier.