# Dag van de operatie

De dag van operatie bent u vanaf 0:00 uur nuchter dat wil zeggen dat u niet mag eten, drinken en roken. Eventuele voorgeschreven medicatie door de anesthesioloog mag u innemen met een slokje water. Voordat u naar de operatiekamer gebracht wordt, krijgt u op de verpleegafdeling RG11 een operatiejasje en steunkousen aan ter voorkoming van een trombosebeen. U moet alle sieraden afdoen en een eventuele gebitsprothese uitnemen.

Als leverdonor bent u ’s ochtends als eerste aan de beurt voor de operatie. Normaal gesproken wordt u rond 7:00 uur ’s ochtends door de levende lever donor coordinator en een verpleegkundige naar de voorbereidingskamer van het operatiecomplex op de 6e etage gebracht. De operatie start om 8:00 uur s ‘ochtends.

OK

Tijdens de vroege fase van de operatie wordt een cholangiogram (waarbij een kleurstof rechtstreeks in de galwegen wordt gebracht en foto's worden genomen) uitgevoerd. Dit is om te bevestigen dat de galweganatomie die tijdens de beoordelingsfase op de MRCP werd gezien, juist is. Als het cholangiogram een gecompliceerdere anatomie vertoont dan eerder voorspeld werd, kan de operatie worden afgebroken. Tijdens het cholangiogram wordt de galblaas verwijderd. De galblaas is niet nodig voor normaal dagelijks functioneren en verwijdering heeft geen bijwerkingen voor de donor op zowel de korte als lange termijn.

Het deel van de lever dat achterblijft, wordt het leverrestant genoemd en moet ten minste 30% zijn. Dit restant zal na de operatie/donatie gaan groeien en na ongeveer 2 maanden de oorspronkelijke omvang bereiken. Het meeste van deze zogenoemde regeneratie gebeurt binnen de eerste 6 weken na de operatie. De chirurg zal dit voorafgaand aan de donatieprocedure met u bespreken, en eventuele vragen die u hebt beantwoorden.

Als op enig moment tijdens de operatie de chirurgen oordelen dat de donor een risico loopt of dat de lever niet geschikt is voor transplantatie bij de ontvanger, wordt de procedure afgebroken. De veiligheid van de donor heeft bij het transplantatiecentrum de hoogste prioriteit en staat voorop.

Indien het cholangiogram goed is gaat de ontvanger naar het operatiecomplex, normaal gesproken is dit tussen 10:00 uur en 12:00 uur.