# Dag van de opname

In de meeste gevallen wordt u de middag voor de operatie om 13:30 uur verwacht in het ziekenhuis. U kunt zich bij het eerste bezoek melden bij de inschrijfbalie in de centrale hal. Gebruik hiervoor uw legitimatiebewijs. Bij een vervolgbezoek kunt u bij de aanmeldzuil een dagticket printen met daarop de route naar de kliniek. Dit dagticket heeft u nodig voor het aanmelden bij de zuil op de afdeling. Onze gastvrouwen en gastheren wijzen u graag de weg. De verpleegafdeling Niertransplantatiechirurgie bevindt zich op NG10. Meer info over het aanmelden in het Erasmus MC vindt u hier.

hoofdingang

# Onderzoeken bij de opname

Ter voorbereiding op de operatie vindt een opnamegesprek met een verpleegkundige plaats. Er wordt bij u bloed afgenomen en uw bloeddruk, hartritme en temperatuur worden gemeten. Om inzicht te krijgen in uw medicijninname, verzoeken we u alle medicatie en een uitdraai van de apotheek die niet ouder is dan twee weken mee te nemen. De verpleegkundige zorgt dat uw eigen medicatie ook tijdens deze opname wordt verstrekt. Om trombose te voorkomen krijgt u tijdens de opname dagelijks een injectie Fraxiparine. De avond voor de operatie wordt om 22:00 uur een infuus aangesloten voor extra vocht.

atrium1

# Team

De volgende mensen kunnen u op de dag van opname bezoeken:

  • De kliniekassistent komt bloed bij u afnemen.
  • De verpleegkundige verricht een verpleegkundig opnamegesprek en zal het telefoonnummer van uw contactpersoon in het dossier noteren.
  • De verpleegkundig specialist, zaalarts of coassistent zal een opnamegesprek met u hebben. Ook wordt een lichamelijk onderzoek verricht.
  • De transplantatiechirurg neemt de eventuele vragen omtrent de operatie met u door.
  • De anesthesioloog neemt eventuele veranderingen met u door ten opzichte van het laatste bezoek. De anesthesioloog bespreekt met u welke medicijnen u mag blijven gebruiken en welke u moet stoppen. Bij hem/haar kunt u vragen om eventuele slaapmedicatie voor de operatie.
  • De arts-onderzoeker, indien u in aanmerking komt voor (lopend) wetenschappelijk onderzoek.

bed

# Voor de operatie

De dag voor de operatie bent u vanaf 24:00 uur ’s nachts nuchter, dat wil zeggen dat u niet mag eten, drinken en roken. Eventuele voorgeschreven medicatie door de anesthesioloog mag u in overleg innemen met een slokje water. Voordat u naar de operatiekamer gebracht wordt, krijgt u op de verpleegafdeling een operatiejasje en steunkousen aan ter voorkoming van een trombosebeen. U moet alle sieraden afdoen, kunstnagels verwijderen en een eventuele gebitsprothese uitnemen. Doorgaans bent u als nierdonor ’s ochtends als eerste aan de beurt voor de operatie.