# Na de operatie

Zodra de operatie afgerond is, neemt de chirurg contact op met uw eerste contactpersoon. De chirurg vertelt over het verloop van de operatie. U wordt wakker in de operatiekamer. Na de operatie blijft u op de Intensive Care afdeling of de PACU voor een nacht. Bij aankomst op de Intensive Care afdeling of de PACU wordt een echo van de lever verricht, een longfoto gemaakt en bloed afgenomen. Na afloop van deze onderzoeken kan uw contactpersoon voor korte tijd bij u langs komen.

# Dag 1 tot ontslag

Dag 1 na de operatie u gaat terug naar de afdeling. De chirurg zien u twee keer per dag, een keer ’s ochtends en een keer ’s middags. Na de operatie zult u een tijdje last hebben van het operatiegebied. Hoe lang dat duurt is per persoon verschillend. U hebt een pijnpomp om de pijn onder controle te houden, en lokale anesthesiemedicatie rondom de wond. Na de operatie kunt u een normaal dieet volgen. De eerste dagen na de operatie beginnen we met water en helder vloeibaar eten en binnen 3-4 dagen kunt u weer normaal eten. Houd uw steunkousen aan als u in het ziekenhuis bent, behalve als u onder de douche staat. Probeer elke dag uit bed te komen en te zitten, en breidt de activiteit elke dag uit. Dit helpt u in uw herstel en ter voorkoming van een trombosebeen. Belangrijk: elke persoon herstelt op een andere manier, en in een ander tempo. Vind een balans tussen elke dag kleine stapjes vooruit en in uw eigen tempo herstellen.

daktuin2

# Ontslag

Over het algemeen kunnen donoren vijf tot zeven dagen na de operatie naar huis gaan. Indien het eten, drinken, mobilisatie en pijn goed gaat en de bloedwaarden goed zijn, kunt u met ontslag. De levende lever donor coördinator bespreek de ontslagdatum met u. Bij ontslag krijgt u een afspraak binnen een week. Indien u nog pijnmedicatie nodig heeft, kunt u paracetamol gebruiken. In overleg met de chirurg en coördinator kunnen er extra pijnstillers voor thuis worden voorgeschreven.

# Ontslaginstructies

Op de dag van ontslag bespreekt de levende lever coördinator de ontslaginstructies met u. Deze instructies bevatten tips en belangrijke informatie voor de thuissituatie.

Algemeen instructies:

  • Poliklinisch controles binnen 1 week na ontslag
  • Eet en drink normaal
  • Als pijnstilling mag paracetamol worden gebruikt maximaal 3dd 1000mg
  • Dagelijks douchen (niet in bad), hierna de wond droogdeppen
  • Til niet meer dan 5kg voor minimaal 6 weken na operatie
  • Geen crème of olie op het litteken totdat deze gesloten is

hoofdgang

# Wanneer u moet bellen:

Laagdrempelig contact opnemen bij:

  • Koorts
  • Toenemende pijn
  • Benauwdheid
  • Pus uit het litteken

# Weer thuis

U zult thuis nog niet direct alles kunnen. Het is belangrijk dat u de eerste tijd rustig aan doet. Het belangrijkste advies is: luister naar uw lichaam. Wees voorzichtig met alle bewegingen en activiteiten die pijnlijk zijn. Autorijden mag u weer als u uw buikspier goed en pijnloos kan gebruiken. Eenmaal weer thuis zult u merken dat er veel op u afkomt, neem op tijd rust. De dagen, weken en maanden na een leverdonatie kunnen een emotionele tijd zijn. U heeft ergens naar toegeleefd en dat is nu voorbij. Misschien gaat het herstel langzamer of heeft de operatie meer invloed op u dan verwacht. Hierover kunt u altijd contact opnemen met de levende donor coördinator of medisch maatschappelijk werk.

# Vragen

Voor vragen na de operatie kunt u terecht bij de levende lever donor coördinator, Alicia Chorley 06-50032278. U kunt ook altijd mailen als u vragen heeft a.chorley@erasmusmc.nl.